Veel gestelde vragen

Wanneer wordt een deurdranger toegepast?
Een deurdranger wordt toegepast als een deur gecontroleerd en automatisch dicht moet gaan. Daarmee verminder je tochtstromen. Een deurdranger bestaat uit een unit welke op de deur of op het kozijn wordt gemonteerd, met hieraan een arm. In deze unit zit een veer en hydrauliek. Zodra de deur wordt geopend komt er spanning op de veer. 
De hydrauliek zorgt ervoor dat de deur weer gecontroleerd wordt gesloten. Zo gaat de deur na het sluiten automatisch weer dicht en blijft de deur niet onnodig openstaan. In combinatie met een elektrische vergrendeling is dit belangrijk want een open deur kan niet worden vergrendeld.

 

Welke deurdranger wordt toegepast?
Deurdranger voor een BINNENDEUR
Op binnendeuren kan eigenlijk elke deurdranger worden toegepast. Let wel op hoe de specifieke deur situatie is. Welke deurdranger voor welke binnendeur het meest geschikt is hangt sterk af van de functie en het gewicht van de deur. Als het een lichte niet frequent gebruikte (opdek) deur is volstaat een lichte en goedkope deurdranger met weinig functies. Een voorbeeld hiervan is model E-TS14. Wanneer deuren zwaarder en/of brandwerend zijn, of het zijn deuren welke veel gebruikt worden, kan beter worden gekozen voor een zwaardere deurdranger met sterkte 6. Voorbeelden hiervan zijn de E-TS20 en E-TS61.

 

Deurdranger voor een BUITENDEUR
Voor een buitendeur is het erg belangrijk om te bepalen wat de functie van de deur is en te kijken naar de afmeting en het gewicht van de deur. Bij een zware buitendeur wordt gekozen voor een sterkere deurdranger. Ook is het belangrijk dat  een deurdranger nooit aan de buitenzijde wordt geplaatst, weersinvloeden krijgen dan te veel negatieve invloed op de functie van de deurdranger. Geschikte deurdrangers voor buitendeuren zijn de E-TS50, E-TS61 of E-TS62.

 

Welke SLUITKRACHT moet de deurdranger leveren?
De sluitkracht van een deurdranger bepaalt de kracht waarmee de dranger sluit. Het is belangrijk om de juiste sluitkracht te selecteren. Wanneer een te lichte deurdranger wordt gemonteerd, krijgt de dranger de deur niet dicht. Als  een te zware deurdranger wordt gemonteerd, dan slaat de deur te hard dicht. De sluitkracht wordt weergegeven van EN 1 tot EN 7, waarbij EN 1 het lichtste is en EN 7 het krachtigst. Bij de meeste deurdrangers kan de sluitkracht binnen een bepaald bereik worden ingesteld, bijvoorbeeld van EN 1 tot EN 5.

De juiste sluitkracht is voor het grootste deel afhankelijk van hoe breed de deur is waar de dranger op gemonteerd gaat worden. Die deurbreedte moet dus worden opgemeten. Aan de hand van onderstaande tabel kan de juiste sluitkracht worden gekozen. Is bijvoorbeeld de deur 1.000 mm breed, dan moet een deurdranger met een sluitkracht van EN 4 worden gekozen.

De deurbreedte is een belangrijke factor in het kiezen van de sluitkracht, maar er zijn ook andere factoren die hier ook invloed op hebben. Een voorbeeld hiervan is de luchtstroom in een gebouw, waar elke deurdranger gevoelig voor is. Als namelijk alle ramen openstaan dan heeft dat een heel ander effect dan wanneer de ramen dicht zijn. Is er een sterke luchtstroom in een gebouw, dan kan beter voor een iets hogere sluitkracht worden gekozen. Ook het gewicht van de deur kan van invloed zijn op de ideale sluitkracht. Is de deur wat zwaarder, dan kan het ook verstandig zijn om een hogere sluitkracht te kiezen.

Deurbreedte Aanbevolen sterkte
< 750 mm EN 1
750 - 850 mm EN 2
850 - 950 mm EN 3
950 - 1100 mm EN 4
1100 - 1250 mm EN 5
1250 - 1400 mm EN 6
1400 - 1600 mm EN 7

 

Deurdranger met SCHAARARM 
Een deurdranger met schaararm is een goede keuze als je een deurdranger op een buitendeur wilt monteren. Door de schaararm kan de dranger namelijk meer kracht leveren en daardoor beter omgaan met de wind. Het nadeel van een schaararm is dat deze erg zichtbaar is, omdat de arm haaks op de deur staat en dus uitsteekt.

 

Deurdranger met GLIJARM 
Een deurdranger met glijarm kies je vooral uit esthetische redenen. Doordat de arm niet uitsteekt en minder zichtbaar is, geeft een glijarm vaak een luxe en fraaie uitstraling. Voor binnendeuren in gebouwen waar een nette uitstraling belangrijk is kun je kiezen voor een glijarm. Ook is een glijarm veiliger omdat je hier niet aan kunt “hangen”.

 

Sluitsnelheid
Al onze deurdrangers zijn voorzien van een instelbare sluitsnelheid. Op de meeste deurdrangers is deze traploos in te stellen tussen de 180˚ en 0˚. Hiermee kan worden bepaald hoe snel de deur moet sluiten.

 

Eindslag
Al onze deurdrangers zijn voorzien van een instelbare eindslag. Deze is op de deurdranger traploos in te stellen tussen de 10˚ en 0˚. Hiermee levert de dranger het laatste stukje wat extra kracht, zodat de deur in het slot wordt gedrukt.

 

Openingsdemping
Bijna al onze opbouw deurdrangers zijn voorzien van een openingsdemping. Op de meeste deurdrangers is deze gefixeerd vanaf 70˚ Bij de modellen ETS61 en E-TS62 zijn deze traploos in te stellen vanaf 70˚. Hiermee wordt de openingssnelheid vanaf 70˚ verminderd en wordt voorkomen dat de deur te hard openslaat.

 

Openingsweerstand
Elke deurdranger geeft bij het openen van de deur weerstand. Dat is niet prettig voor mensen die minder makkelijk de deur open krijgen zoals ouderen, mindervaliden, kinderen, moeders met buggy’s enzovoort.  Onze deurdranger E-TS62 is ontworpen met een extreem lage openingsweerstand en dit resulteert in een merkbaar eenvoudiger openingsmoment voor de gebruiker. Deze voldoet aan de normen voor barrière vrij bouwen en voorzien van een ITS keur.

 

Sluitvertraging
Sluitvertraging houdt in dat de deurdranger vertraagd kan sluiten, waardoor de deur wat langer open blijft staan. Dat is prettig voor mensen die meer tijd nodig hebben, zoals ouderen, mindervaliden, kinderen, moeders met buggy’s enzovoort. Sluitvertaging wordt als standaard geleverd op ons model E-TS61 en E-TS62.

 

Openhoudfunctie (mechanisch)
Met een mechanische openhoudfunctie kan de deur continue open worden gezet met een vastklik systeem. De deur zal dan niet vanzelf sluiten totdat je deze uit het klik systeem trekt. Deze functie is handig als de deur tijdelijk open moet staan bij bijvoorbeeld bevoorrading. Een mechanische openhoudfunctie is toe te passen bij drangers met een glijarm.
Let op: deze functie mag niet worden gebruikt op een brandwerende deur.

 

Openhoudfunctie (elektromagnetisch)
Wanneer een deurdranger een elektromagnetische openhoudfunctie heeft, kan de deur continue open worden gezet door deze te voorzien van een 24V= aansluiting. De 24V= voeding kan elektronisch worden gekoppeld aan een brandmeldinstallatie (24V=), waardoor deze bij brand een seintje krijgt (verbreekcontact) en daardoor de deur sluit. Zolang de deurdranger op 24V= is aangesloten zal de deur open blijven staan.

 

Mechanische openingsbegrenzer
Een mechanische openingsbegrenzer zorgt ervoor dat een deur niet te ver kan worden opengeduwd. Dit om te voorkomen dat de deur bijvoorbeeld tegen een muur aan komt. Een openingsbegrenzer is toe te passen bij drangers met een glijarm. Het modelnummmer hiervoor is E-MOB1 en is als optie los te verkrijgen.

 

Vrijloopfunctie
Een deurdranger met vrijloopfunctie kan elektronisch worden gekoppeld aan een brandmeldinstallatie (24V=), waardoor deze bij brand een signaal krijgt (verbreekcontact) en daardoor de deur sluit. Zolang de deurdranger geen verbreeksignaal krijgt oefent hij geen weerstand uit op de deur. De deur is dan dus te openen alsof er geen deurdranger op zit. Deurdrangers met vrijloopfunctie zijn model 6121MC, 6122MC, 6121KC en 6122KC.

Geen producten gevonden.

Toebehoren

Geen toebehoren

Downloads

Geen downloads

Veel gestelde vragen